Psí sporty

Chcete zaměstnat svého pejska a někam výcvik postupně směřovat? Chcete začít správně již od začátku? Máte zájem o psí sporty? U nás vám pomůžeme začít a zdokonalovat se v psích tricích a dogdancingu, v dogfrisbee, obedience nebo klasické poslušnosti. Pro ostatní sporty jsme vám schopni případně doporučit další výcvikáře ať už půjde o pachové práce, sportovní obrany, agility nebo canicross a další.

 

 

Dogfrisbee je aktivní zábavou jak pro psa, tak pro pánečka. Pes celou dobu bude dělat jen to, co ho baví a je pro něj přirozené – lovit a aportovat. Pro naprosté začátečníky nutno říct, že nebude lovit srnky a myšky, ale bude lovit disky a hračky. Zaměříme se jak na teorii, tak samozřejmě i na praxi. Naučíte se spousty různých hodů a jejich variací, rozhýbeme u toho tělo své i pejskovo. Výcvikem a hrou podpoříme také týmovou spolupráci. Naučíme se psa na disk motivovat, jak ho pouštět a aportovat. Budeme se věnovat skokovému tréninku, Vašim hodům a naučíme se různé prvky využívané v dogfrisbee. Je to sport, kdy pes chytá letící disky (talíře) a přináší je zpátky k Vám. Není to samozřejmě jen tak a i tento sport má svá pravidla. Existují distanční soutěže a soutěž freestylová. „Distančky“ jsou zaměřeny na přesnost nebo délku hodu zakončeného úspěšným chycením psa, případně rychlost chycení a donesení zpět hráči. Ve freestylu dogfrisbee tým předvádí sestavu, kterou má nacvičenou a která obsahuje různé hodnocené prvky. Krom prvků se v této soutěži hodnotí, ale také samotný hráč, pes a execution. Frisbee se lze věnovat nejen na seminářích, intenzivních trénincích, víkendových kurzech, ale i na individuálních trénincích.


 

Dogdancing neboli tanec se psem je sport, při kterém pes plní nejrůznější cviky a triky při doprovodu hudby (ideálně do rytmu). Výhodou dogdancingu je jeho nenáročnost v mnoha směrech. Na trénink nám stačí hrst pamlsků a oblíbená hračka. Dogdancing je nenáročný i na prostor, můžete cvičit kdekoliv, ať už na louce o rozměrech fotbalového stadionu nebo na volném místečku v garsonce. Nejběžnějšími prvky jsou podávání tlapek, otočky, chůze u nohy, couvání, obíhání, panáčkování, válení sudů, slalom mezi nohama psovoda a mnoho dalších cviků od jednoduchých až po ty složitější, kdy pes pracuje ve větší vzdálenosti od psovoda. Dogdancigové prvky jsou vhodné k obohacení repertoáru cviků psa, jako odlehčení od stereotypní poslušnosti, ale nespornou výhodou je také to, že zlepšují koordinaci psa a lze je využít při rozcvičování psa před výkonem. Ruku v ruce jde právě také s dogfrisbee, kdy se dogdancingové prvky zařazují do sestav hráčů a často se hodnotí jako team movement. Je to sport, ve kterém lze ale i skládat různé zkoušky. Dělí se do 4 divizí a každá má 3 stupně zkoušek. Můžete si zvolit divizi, kterou chcete nebo jít prostě napříč divizemi tak, jak se vám to zrovna hodí. Dogdancingové prvky jsou zařazeny jednak v kurzech poslušnosti, tak se jim lze věnovat jak na specializovaných trénincích, intenzivkách, víkendech, tak i individuálkách.

 

 


 

Klasická sportovní poslušnost je vedena především v pokračovacích kurzech poslušnosti, na kurzech víkendových, případně je možno samozřejmě domluvit i individuálku. Zkoušky z výkonu upravuje v ČR hned několik zkušebních řádů a je jen na vás, kterou cestu a který směr si budete chtít vybrat. Na teoretickém semináři Vás také moc rádi nasměrujeme a pomůžeme vám se ve zkušebních řádech vyznat. Velice rádi doporučíme i trenéra na pachové práce nebo figuranta pro obranu.

 

 

 

Obedience bývá často nazývána jako „vysoká škola poslušnosti“. Je zde důležitá souhra psa a psovoda, žádoucí je radostný a kontaktní projev psa s co největší přesností provedení cviku. Tyto tréninky jsou vhodné pro všechny, kteří se chtějí se svým psem věnovat tomuto úžasnému sportu. Trénink obedience rozvíjí kromě poslušnosti i schopnost aktivní spolupráce s psovodem s nadšením a radostí. Je vhodný pro všechna plemena i neplemena psů. Zvláštní důraz je kladen na vzájemný vztah mezi psem a psovodem a na schopnost psa pracovat ve vzdálenosti od psovoda. Měl by být brán ohled na fyzické dispozice psa. V obedience provádí psovod se svým psem postupně deset cviků. Devět z nich prověřuje poslušnost a ovladatelnost psa, jeden spadá do kategorie pachových prací – jedná se o rozlišení předmětu psovoda. Složení a provedení cviků je trochu jiné než u klasické poslušnosti a jsou zde i cviky, které jsou pro tento sport specifické.

 

CHCI NA TRÉNINK